Sinzer lanceert de Impactwijzer: impactgericht werken voor goede doelen organisaties

Om goede doelen organisaties beter te kunnen ondersteunen in impactgericht werken heeft Sinzer, in samenwerking met Goede Doelen Nederland en Partos en met inbreng van CBF en andere organisaties verenigd in de Impact Challenge de online Impactwijzer ontwikkeld. De Impactwijzer is een praktische handleiding voor goede doelen organisaties om hen te helpen hun impact beter te begrijpen, die impact te vergroten en deze beter zichtbaar te maken. Kortom: meer impactgericht te werken.

De lancering van Impactwijzer door Emma Verheijke, Partner bij Sinzer. Foto: Jostijn Ligtvoet ©

De lancering van Impactwijzer door Emma Verheijke, Partner bij Sinzer. Foto: Jostijn Ligtvoet ©

Impactgericht werken

Impactgericht werken is iets anders dan impact meten, het is een continu groeiproces waarin je blijft leren en verbeteren op basis van eerdere bevindingen. De focus van de Impactwijzer ligt dus minder op ‘proving impact’ zoals in traditionele monitoring & evaluatie, maar meer op ‘improving impact’ binnen de gehele organisatie. Het gaat om het continu leren en verbeteren op basis van best practices en best failures. Dat heeft invloed op je strategie, hoe en welke data je gebruikt en je organisatiecultuur en systemen. De Impactwijzer maakt onderscheid in vier pijlers in deze cyclus:Strategie, Monitoring en Evaluatie, Leren en Rapporteren en Cultuur en biedt per pijler informatie op verschillende niveaus, van basisprincipes naar verdieping. Op elk niveau wordt theoretische kennis gekoppeld aan praktische informatie (zoals worksheets, tools, templates).

De Impactwijzer

De Impactwijzer laat de breedte zien van wat er mogelijk is op het gebied van impact, maar geeft ook inzicht in dat wat ‘goed genoeg’ is, wat ‘impactvolwassenheid’ is, per organisatie en de fase waarin die organisatie is kan verschillen, en dat daarin groei en ontwikkeling mogelijk is. Sommige organisaties beginnen klein, en bouwen steeds verder uit; sommigen zijn al verder en willen dat nog meer verdiepen; het gaat erom dat het passend en bruikbaar is en dié inzichten oplevert die impact vergroten. De Impactwijzer is zo ingericht dat het bruikbaar is voor organisaties die starten met impact maar juist ook voor organisaties die hun impact management verder willen uitbouwen.

Het idee is dat de Impactwijzer in de toekomst verder wordt aangevuld met nieuwe kennis en met case studies en vanuit organisaties uit de sector. Daarbij dus een dubbele uitnodiging: neem eens een kijkje, en deel met ons je case studies die hier een mooie aanvulling op zijn.

Bekijk de Impactwijzer op www.impactwijzer.nl en lees meer over het initiatief van de Impact Challenge op www.impact-challenge.nl.