Case

Gemeente Rotterdam

Het Rotterdams Preventieakkoord: een gezond leven voor alle Rotterdammers

Hoe ontwikkelen we een preventieakkoord met impact?

Eind 2018 lanceerde de overheid het ‘Nationale preventieakkoord’, een convenant met afspraken tussen meer dan 70 organisaties gericht op het terugdringen en voorkomen van gezondheidsproblemen door roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Inmiddels hebben verschillende gemeenten ook een lokaal preventie akkoord ontwikkeld: zo ook de gemeente Rotterdam. In aanloop naar het formuleren hiervan, bleek het structureren en stroomlijnen van alle ideeën en factoren in een coherente strategie echter een uitdaging. Gemeente Rotterdam vroeg daarom Sinzer om dit proces te ondersteunen en faciliteren, en zo te komen tot een gedragen lokaal akkoord dat de bevolking van Rotterdam gezond maakt – en houdt.

Gebruik van een strategisch impact model

Bij het opstellen van het akkoord maakten we gebruik van een overkoepelend strategisch impact model, met de Theory of Change-methodologie als basis. In dit model zijn 4 zogenaamde ‘veranderpaden’ gedefinieerd voor de stad: de interventielijnen. Die lijnen dekken vervolgens de thematische gebieden waarmee Rotterdam al werkte – zoals gezonde voeding, stoppen met roken en geestelijke gezondheid.  Met dit model als basis zijn vervolgens de bestaande ideeën geëvalueerd op impact potentieel en in lijn gebracht met de strategische doelen.

Het Rotterdams Preventieakkoord gelanceerd!

Werken met het strategisch impact model spoorde de verschillende thematische werkgroepen aan om gemeenschappelijke doelen te stellen, nieuwe samenwerkingen aan te gaan, om zo te komen tot een meer integrale benadering van het preventieakkoord. Het Rotterdams Preventieakkoord is in december 2019 gelanceerd. U kunt het in de link hieronder vinden.

https://rotterdam.notubiz.nl/document/8336381/1

Services

Strategy Development
Workshops

Tools & Methods

Theory of Change

Ook uw impact op de wereld stap voor stap verbeteren?

Bel ons

Vincent Belgraver
Managing consultant
Contact

Heeft u hulp nodig bij het het bovenwater halen van kansen en risico's van uw investeringen in de due dilligence fase?

Onze collega van Grant Thornton kan u hierbij ondersteunen.

No items found.